10 Verborgen manieren waarop jouw grondstofbehandeling geld kost voor jouw bedrijf en hoe je deze kunt vermijden.

Door deze verborgen uitdagingen in grondstofverwerkingssystemen aan te pakken, kunnen fabrikanten de operaties optimaliseren, kosten verlagen en de algehele productiviteit verbeteren. Investeren in moderne technologieën en gestroomlijnde processen is essentieel om concurrerend te blijven in het steeds veranderende productielandschap.
kosten
  • Veranderingen in gedroogd materiaal: Het veranderen van gedroogde materialen kan leiden tot overmatige machinestilstand omdat de nieuwe grondstof volledig gedroogd moet worden voordat het materiaal kan worden verwerkt. Dit gebeurt meestal bij drogers aan de spuitgietmachine zijde omdat de nieuwe grondstof niet kan beginnen met drogen totdat de oude grondstof is geleegd en gereinigd uit de droger, maar het kan ook gebeuren bij centrale drogersystemen als er geen extra droogcapaciteit is ontworpen om materiaalwisselingen op te vangen. Hoe dit te vermijden? Een centraal droogsysteem, ontworpen met een voldoende aantal “wissel” droogtrechters, lost dit probleem op door de nieuwe grondstof enkele uren te laten drogen voordat de huidige productie is voltooid.
  • Onjuist gedimensioneerde droogsytemen: Oudere droogsytemen zijn ontworpen op een bepaald moment voor de maximale doorzet behoeften in de fabriek en zullen over het algemeen op volle capaciteit werken, zelfs wanneer de behoeften veranderen. Bestaande droogbehoeften kunnen aanzienlijk afwijken van de specificaties waarvoor het systeem oorspronkelijk is ontworpen. Nieuwe droogapparatuur wordt ontworpen met bijgewerkte eisen en toekomstige flexibiliteit in gedachten, met energiebesparende technologieën zoals variabele frequentieaandrijvingen en regelkleppen voor geautomatiseerde luchtstroommodulatie en temperatuurverlagingen volgens doorzet of veranderende droogvereisten.
  • Kosten voor grondstofaanvoer: Spuitgietbedrijven die dezelfde grondstof op meerdere spuitgietmachines gebruiken, kunnen aanzienlijk profiteren van het veranderen van hun grondstofbron van zakgoed, octabins of bigbags naar bulklevering. Het kopen van grondstof in kleinere hoeveelheid is over het algemeen duurder dan het kopen in bulk. Bovendien moet elke keer dat een zak, bak, octabin of bigbag leeg is, deze worden vervangen, wat het risico met zich meebrengt dat spuitgietmachines zonder materiaal komen te zitten en zelfs het risico van vervanging door een verkeerd materiaal. Grote opslagoplossingen, zoals (binnen of buiten) silo’s, zijn een optie wanneer hetzelfde materiaal gedurende lange tijd in tal van spuitgietmachines wordt gebruikt en kunnen de kosten per kilo materiaal aanzienlijk verminderen. Als je rekening houdt met de verminderde arbeidsvereisten bij bulklevering, gaan de kostenbesparingen nog verder.
  • Overmatig gebruik van kleurstoffen of additieven: Kleurstoffen en additieven zijn, per kilo, de duurste materialen die in de meeste spuitgietbedrijven worden gebruikt. Wanneer kleurstoffen aan het proces worden toegevoegd, wordt er vaak meer gebruikt dan nodig is, vooral wanneer ze handmatig worden gemengd met virgin materiaal, omdat dit de voorkeur heeft boven het risico om ondermaatse onderdelen te produceren met te weinig kleurstof of additief. Dit kan worden aangepakt met geautomatiseerde doseer- of mengsystemen. Deze zullen de vereiste hoeveelheden homogeen mengen bij de minimaal vereiste verhoudingen en betalen zich vaak snel terug door de consumptie per onderdeel van het additief of de kleurstof te verminderen.
  • Kleurveranderingen: Een kleurverandering kan kostbaar zijn vanwege de arbeidstijd die nodig is om dosering apparatuur leeg en schoon te maken. Ze kunnen ook kostbaar zijn vanwege het risico van afgekeurde onderdelen als de doseerapparatuur niet grondig is gereinigd. Dit kan eenvoudig worden aangepakt met een doseerunit met vervangbare kleurstofhoppers. Elke hopper kan worden toegewezen aan een specifieke kleurstof en op de plank worden bewaard, waarna deze kan worden verwisseld op de doseerunit wanneer dat nodig is, en het duurt vaak minder dan een minuut.
injection moulding 02 lighthouse 611x458mm 300dpi 1 - Ora Machines
  • Onjuiste materialen: Elke keer dat een materiaalwisseling moet plaatsvinden, moet een Oktabin of bigbag terug naar de voorraad en worden vervangen. Vaak moeten koppelstation posities worden gewijzigd. Elk van deze wijzigingen brengt het risico met zich mee dat er een fout wordt gemaakt. Bedenk hoe kostbaar het zou zijn als onderdelen worden gemaakt van een verkeerd materiaal en niet worden ontdekt voordat ze naar de klant worden verzonden. Hoe dit te voorkomen? Het implementeren van RFID-gecodeerde koppelingen of barcodescansystemen verbetert de traceerbaarheid en minimaliseert fouten. Aan de bovenkant kan het opnemen van een volledig geautomatiseerd koppelstation zorgen voor een foutloze materiaallevering aan de juiste spuitgietmachine, waardoor het risico van het gebruik van verkeerde materialen wordt geëlimineerd.
  • Veiligheidsrisico’s: Telkens wanneer een vorkheftruck materiaal door een faciliteit verplaatst, is er een kleine maar eindige kans op een ongeluk. Op dezelfde manier lopen arbeidsintensieve activiteiten, zoals het dragen en legen van zakken van 20 kilo materiaal bij een zakbreukstation, het risico op verwondingen. Het verminderen van het aantal handmatige contactpunten verlaagt inherent de kosten van een operatie in de loop van de tijd door het incidentiepercentage van veiligheidsincidenten te verlagen. Hoe het aantal contactpunten te verminderen? De beste manier is om materiaalbehandeling naast de spuitgietmachine naar een centraal systeem te verplaatsen met eenvoudige toegang tot materialen in opslag.
  • Verontreinigingen in materiaalstroom: Verouderde vacuüm transportsystemen kunnen materiaaldefecten veroorzaken, zoals engelenhaar, burgvorming of stofvorming als gevolg van ruwe transportomstandigheden, wat allemaal kan leiden tot defecte onderdelen of stilstand bij de spuitgietmachine. Sommige materialen worden geleverd met grote hoeveelheden stof die ook moeten worden verwijderd. Moderne systemen zijn ontworpen om stof uit stof en verontreinigheden te verwijderen via centrale filters bij de vacuümpompen. Moderne systemen kunnen ook worden voorzien van variabele frequentieaandrijvingen bij de vacuümpompen om intelligent de transportsnelheid te moduleren om de kans op materiaaldegradatie te verminderen.
  • Slecht gedroogd materiaal: Verouderde droogsystemen hebben moeite om een nauwkeurige temperatuur- en vochtigheidsregeling te handhaven, wat resulteert in variaties in materiaaldroogheid en inconsistente of buiten specificaties vallende onderdelen. Moderne droogapparatuur biedt strakkere controle, wat leidt tot een consistentere grondstofkwaliteit, en kan droogparameters moduleren volgens doorzet- en materiaalvereisten, waardoor zowel onderdroging als overdroging van materiaal wordt voorkomen.
  • Uitvaltijd van apparatuur: Verouderde apparatuur is vatbaarder voor storingen en vereist frequent onderhoud. Oudere apparatuur is ook moeilijker te vinden voor vervangingsonderdelen. Uitvaltijd kan zeer kostbaar zijn omdat wanneer jouw machines geen goed geconditioneerd materiaal krijgen bij de vereiste snelheden, je geen geld verdient. Moderne apparatuur is ontworpen voor betrouwbaarheid, minimaliseert uitvaltijd en gerelateerde kosten, en de fabrikant zal over het algemeen een ruime voorraad reserveonderdelen hebben om te helpen wanneer onverwachte storingen optreden. Internetconnectiviteit (industrie 4.0) kan het de fabrikant ook mogelijk maken om op afstand toegang te krijgen tot de bedieningselementen voor ondersteuning op afstand.
compounding 02 458x611mm 300dpi 2 - Ora Machines

Conclusie:

Door deze verborgen uitdagingen in grondstofverwerkingssystemen aan te pakken, kunnen fabrikanten de operaties optimaliseren, kosten verlagen en de algehele productiviteit verbeteren. Investeren in moderne technologieën en gestroomlijnde processen is essentieel om concurrerend te blijven in het steeds veranderende productielandschap. Voor hulp bij het identificeren van verborgen kosten en manieren om deze aan te pakken, overweeg contact op te nemen met de experts van ORA Machines!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Picture of oramachines
oramachines
ORA Machines onderscheidt zich door samen te werken met toonaangevende merken in de kunststofverwerkingsindustrie. Deze partnerschappen stellen ons in staat hoogwaardige machines en apparatuur te leveren die bekend staan om hun innovatieve technologieën en betrouwbaarheid.
0 0 stemmen
Waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
grondstoftransportsysteem

Ontwerp van een grondstoftransportsysteem

Grondstoftransport systemen zijn een essentieel onderdeel van de productie van kunststoffen. Deze systemen worden gebruikt om verschillende soorten grondstoffen van de ene locatie naar de andere te transporteren binnen een faciliteit en uiteindelijk de grondstoffen in goede staat en in voldoende hoeveelheden bij de spuitgietmachines af te leveren voor volledige productie.

Lees verder »
Reject Chutes

De Onopvallende Helden: Reject Chutes

Bij het bekijken van de spuitgiet productielijn van een fabriek, worden vaak de indrukwekkende machines bewonderd die met precisie en snelheid onderdelen produceren. Maar wat gebeurt er met de onderdelen die niet voldoen aan de strenge kwaliteitsnormen? Daar komen de “reject chutes” om de hoek kijken – een cruciaal en vaak over het hoofd gezien onderdeel van het productieproces.

Met dit artikel nemen we een kijkje naar deze ogenschijnlijk eenvoudige maar toch belangrijke elementen van industriële automatisering.

Lees verder »

Optimalisatie van grondstofverwerkingsapparatuur: Voordelen van Upgraden naar Moderne Technologieën

Het hanteren van grondstof speelt een cruciale rol in elk spuitgietbedrijf. Zelfs de beste spuitgietmachine zal inferieure onderdelen produceren als deze wordt gevoed met slecht behandelde grondstof. Toch vertrouwen veel spuitgieters nog steeds op verouderde apparatuur die kan leiden tot afgekeurde onderdelen, systeemstilstand en een hoog energieverbruik. Verouderde apparatuur is ook moeilijker te onderhouden vanwege het lage beschikbaarheidspercentage van reserveonderdelen.

Lees verder »
Hallo, kan ik je helpen?