Bijna 75 jaar kwaliteit en expertise

We schrijven 1949 wanneer Lambertus Van Ballegooijen zich onder de handelsnaam ORA machines inschrijft bij de Kamer van Koophandel in Brussel. Nu, anno 2022, staat Pieter van Ballegooijen al enige jaren aan het roer van onze gespecialiseerde onderneming. ORA 3.0 is een feit! We nemen u graag mee in de historie van ons prachtige bedrijf!
het oorspronkelijke naambordje aan de eerste kantoren in Bussel

Vooropgesteld: sinds de oprichting draagt ORA machines productkwaliteit en -innovatie hoog in het vaandel. Om dit te kunnen garanderen, werken we uitsluitend samen met leveranciers die een uitstekende reputatie hebben. Maar het begint natuurlijk allemaal binnen de geschiedenis van onze eigen onderneming. Na de start van ORA machines in België -de Nederlandse Lambertus ziet daar na de Tweede Wereldoorlog een hoopvolle toekomst- volgen de ontwikkelingen zich snel op. ORA machines stapt in de jaren ’50 op de trein van de kunststofverwerking door de verkoop van spuitgietmachines. Eind zestiger jaren is het ORA machines die als eerste in de branche de markt met een eigen technische dienst gaat bedienen.

De jaren ‘70

Het bedrijf staat niet stil en halverwege de jaren ’70 ontpopt ORA machines zich als leverancier van diverse randapparatuur rondom de kunststof verwerkingsmachines. Lambertus van Ballegooijen vindt dat het tijd wordt het bedrijf over te dragen aan zijn zoon Diederik. In 1977 komt hij aan het roer van het bedrijf. ORA machines groeit en verwerft een stevige positie in de branche. Diederik van Ballegooijen zet de voorbereidingen voor een verhuizing van ORA in gang en in 1985 betrekt het bedrijf een nieuw pand in Heverlee. Daar komt de ontwikkeling naar een totale dienstverlening in een stroomversnelling: in Heverlee zien een showroom, een afdeling engineering, een nieuwe werkplaats en wisselstukkenmagazijn het levenslicht. Ook wordt er vanaf dat moment fors geïnvesteerd op de opleiding van nieuw talent.

Uitbreiden en innoveren

Begin jaren ’90 concretiseren de drie activiteitsbereiken zich: machines, peripherals en support. Kort daarna gaat ORA machines samen met GWK en Rapid een exclusief partnerschap aan in België en Luxemburg. ORA richt zich met de verkoop van thermovormmachines op de verpakkingsindustrie. Dat blijft niet zonder resultaat en gevolgen: in 1997 worden de kantoren en werkplaatsen voor de tweede maal uitgebreid. Rond de eeuwwisseling wint het leveren van sleutel op de deur installaties onder het motto van ‘de eerste schets tot de laatste bout’ meer en meer aan betekenis.

Een nieuw decennium

Na de eeuwwisseling mag ORA in 2003 de 943e spuitgietmachine leveren. Met de consequente ontwikkeling van de bereiken machines, peripherals en support wordt een prachtig fundament voor de toekomst gelegd. In 2005 worden de activiteiten nog verder uitgebouwd! ORA machines opent een vestiging in Amersfoort en de vertegenwoordiging van ASS, Colortronic en Rapid worden uitgebreid naar Nederland. Het bedrijf mag in de jaren daarna nog enkele mooie mijlpalen op haar conto bijschrijven: de verkoop van haar 350ste gravimetrische loss-in-weight dosering in 2008 en de montage en implementatie van een volledige extrusielijn in Abu Dabi in 2009 zijn daar mooie voorbeelden van.

In 2010 wordt ORA machines exclusief vertegenwoordiger van Motan-Colortronic in de Benelux.

ORA 3.0

Het is 2015 wanneer Diederik van Ballegooijen met pensioen gaat en de fakkel doorgeeft aan zijn jongere broer Pieter van Ballegooijen; de huidige CEO van ORA machines. Pieter gaat door op de ingeslagen weg. Het kantoor van ORA machines in Nederland verhuist naar een groter, nieuw en eigen gebouw aan de Havenweg. In dit gebouw is er ruimte voor een werkatelier.  Vanaf dan heeft ORA machines ook in Nederland een volwaardige technische dienst. Een nieuw partnerschap ontwikkelt zich: kort na Pieters aantreden levert ORA machines exclusief AGS grijpersystemen en automatisering in de Benelux. De samenwerking met MTF wordt uitgebreid van Belux naar Benelux.

Vanaf september 2019 vertegenwoordigt ORA machines de ROBOSHOT van FANUC, een 100% elektrische spuitgietmachine.  Deze samenwerking was een bewuste keuze door beide partijen: ORA machines en FANUC zijn beide familiebedrijven waar contact met klanten en partners centraal staat.

Het is 2022: we zijn bijna 75 jaar verder; 75 jaar vol innovatie, ontwikkeling en specialistische techniek.
75 jaar ORA machines; iets om trots op en dankbaar voor te zijn!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Picture of oramachines
oramachines
ORA Machines onderscheidt zich door samen te werken met toonaangevende merken in de kunststofverwerkingsindustrie. Deze partnerschappen stellen ons in staat hoogwaardige machines en apparatuur te leveren die bekend staan om hun innovatieve technologieën en betrouwbaarheid.
0 0 stemmen
Waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
grondstoftransportsysteem

Ontwerp van een grondstoftransportsysteem

Grondstoftransport systemen zijn een essentieel onderdeel van de productie van kunststoffen. Deze systemen worden gebruikt om verschillende soorten grondstoffen van de ene locatie naar de andere te transporteren binnen een faciliteit en uiteindelijk de grondstoffen in goede staat en in voldoende hoeveelheden bij de spuitgietmachines af te leveren voor volledige productie.

Lees verder »
Reject Chutes

De Onopvallende Helden: Reject Chutes

Bij het bekijken van de spuitgiet productielijn van een fabriek, worden vaak de indrukwekkende machines bewonderd die met precisie en snelheid onderdelen produceren. Maar wat gebeurt er met de onderdelen die niet voldoen aan de strenge kwaliteitsnormen? Daar komen de “reject chutes” om de hoek kijken – een cruciaal en vaak over het hoofd gezien onderdeel van het productieproces.

Met dit artikel nemen we een kijkje naar deze ogenschijnlijk eenvoudige maar toch belangrijke elementen van industriële automatisering.

Lees verder »

Optimalisatie van grondstofverwerkingsapparatuur: Voordelen van Upgraden naar Moderne Technologieën

Het hanteren van grondstof speelt een cruciale rol in elk spuitgietbedrijf. Zelfs de beste spuitgietmachine zal inferieure onderdelen produceren als deze wordt gevoed met slecht behandelde grondstof. Toch vertrouwen veel spuitgieters nog steeds op verouderde apparatuur die kan leiden tot afgekeurde onderdelen, systeemstilstand en een hoog energieverbruik. Verouderde apparatuur is ook moeilijker te onderhouden vanwege het lage beschikbaarheidspercentage van reserveonderdelen.

Lees verder »
Hallo, kan ik je helpen?