De Kunst van Granulaatdroging: Het verhogen van kwaliteit en efficiëntie in de kunststofproductie

Het granulaat droogsysteem wordt gebruikt om vocht te verwijderen uit kunststofgranulaten voordat ze het verwerkingsproces (spuitgieten, extruderen of blaasvormen) ingaan. Een teveel aan vocht kan leiden tot gebreken in het eindproduct, verminderde mechanische eigenschappen en verwerkingsuitdagingen. Te droog materiaal kan op dezelfde wijze leiden tot verwerkingsproblemen en afgekeurde onderdelen. Een effectief systeemontwerp is essentieel om gewenste droogresultaten te bereiken, terwijl het energieverbruik en operationele kosten worden geminimaliseerd.
Droger

Afhankelijk van waar in de toeleveringsketen defecte producten worden gevonden, kunnen de kosten voor de fout geproduceerde producten enorm zijn – vooral als de defecte producten aan klanten worden geleverd, wat leidt tot een product terugroepactie. Zelfs in het beste geval (waarin de gebreken onmiddellijk worden gedetecteerd), moeten de onderdelen opnieuw worden geproduceerd, wat de efficiëntie van de operatie vermindert, en de onderdelen van slechte kwaliteit moeten worden afgevoerd of, indien mogelijk, worden gegranuleerd en vervolgens opnieuw worden verwerkt.

Componenten van het Grondstof droogsysteem:

Een typisch granulaat droogsysteem bestaat uit verschillende belangrijke componenten:

Droger: Droogmiddel drogers zijn verantwoordelijk voor het ontvochtigen van de lucht die wordt gebruikt in het droogproces. Ze maken gebruik van vocht absorberende droogmiddelmaterialen, zoals silica gel of moleculaire zeven, om de vochtigheid van de proceslucht te verminderen, die vervolgens naar de droogbakken wordt gestuurd. In andere woorden is dit component de droge luchtgenerator.

Foto 2 1 - Ora Machines

Droogtrechters: Droogtrechters dienen als tijdelijke opslag voor grondstofkorrels tijdens het droogproces. De bakken zijn qua grootte gebaseerd op de vereiste droogverblijftijd voor het materiaal en zijn uitgerust met verwarmingen om de lucht te verwarmen voordat deze door de grondstof gaat.

Foto 3 2 - Ora Machines

Regeling en Monitoring: Systeemregel- en monitoringapparatuur, zoals temperatuur- en vochtigheidssensoren, PLC’s (Programmeerbare Logische Controllers) en HMI (Human-Machine Interface) touch panelen, zorgen voor het juiste functioneren van het droogsysteem en maken realtime aanpassingen mogelijk. Het vermogen om de temperatuur en vochtigheid in het droogsysteem te meten en bij te houden, is ook essentieel voor het controleren van de systeemprestaties en voor het oplossen van problemen. In sommige gevallen kan het ook nodig zijn om het vochtgehalte van gedroogde grondstoffen in realtime te controleren om het juiste vochtgehalte vóór het spuitgieten te garanderen.

foto 4 1 - Ora Machines

Overwegingen bij het ontwerpen van het systeem:

Een effectief ontwerp van het granulaat droogsysteem vereist een nauwkeurige overweging van verschillende factoren:

Grondstofeigenschappen: Verschillende soorten grondstof hebben verschillende gevoeligheidsniveaus voor vocht en zullen vocht afgeven bij verschillende temperaturen. Het begrijpen van de specifieke vereisten van de te verwerken grondstof is essentieel voor de juiste selectie van apparatuur en het instellen van de juiste droogcondities.

Sommige grondstoffen (zoals PET bijvoorbeeld) hebben uitzonderlijk hoge droogtemperaturen nodig die vereisen dat de retourlucht door een met water gekoelde warmtewisselaar gaat voordat het vocht kan worden verwijderd via het droogmiddel in de droger.

Foto 4 - Ora Machines

Doorvoervereisten: De capaciteit van het systeem moet overeenkomen met de productiebehoeften. Over het algemeen moet het systeem gedroogde grondstof kunnen leveren bij de benodigde doorvoer, zonder het risico van levering van onder- of overgedroogd materiaal. Om dit mogelijk te maken, moet elke droogtrechter groot genoeg zijn om voldoende droogtijd te bieden bij de benodigde doorvoer. De droger moet op dezelfde manier worden gedimensioneerd om de vereiste hoeveelheid droge lucht aan de trechters te leveren.

Energie-efficiëntie: Efficiënte droogsysteem moet het energieverbruik minimaliseren. Op het meest basale niveau wordt de efficiëntie verhoogd door ervoor te zorgen dat er voldoende isolatie is op warme oppervlakken.

Wanneer het materiaalgebruik frequent varieert, kan een frequentie regelaar gebruikt bij de droger om de hoeveelheid droge lucht te moduleren die wordt geproduceerd in overeenstemming met de droogvereisten om de energie-efficiëntie te verbeteren.

Op dezelfde manier kan het volume droge lucht dat naar de trechters wordt geleverd en de luchttemperatuur per trechter worden gemoduleerd volgens de materiaaldoorvoer, om het energieverbruik te verminderen en overdroging te voorkomen. Sommige grondstoffen (zoals bijvoorbeeld Nylon) zijn bijzonder gevoelig voor overdroging en profiteren van extra kleppen om constante dauwpuntproceslucht te garanderen.

Foto 6 - Ora Machines

Conclusie

Grondstofdroging is een onmisbaar onderdeel van het kunststofproductieproces, dat de productkwaliteit en productie-efficiëntie beïnvloedt. Zorgvuldig systeemontwerp en componentselectie zijn essentieel om consistente, hoogwaardige granulaatkorrels te bereiken en het energieverbruik te minimaliseren. Met het juiste ontwerp van het grondstof droogsysteem kunnen fabrikanten hun concurrentievermogen vergroten en voldoen aan de groeiende eisen van hun industrieën.

Geïnteresseerd in een gesprek met de experts van ORA? Neem contact met ons of lees meer over drogen op onze andere blogs over het droogproces:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Picture of oramachines
oramachines
ORA Machines onderscheidt zich door samen te werken met toonaangevende merken in de kunststofverwerkingsindustrie. Deze partnerschappen stellen ons in staat hoogwaardige machines en apparatuur te leveren die bekend staan om hun innovatieve technologieën en betrouwbaarheid.
0 0 stemmen
Waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
grondstoftransportsysteem

Ontwerp van een grondstoftransportsysteem

Grondstoftransport systemen zijn een essentieel onderdeel van de productie van kunststoffen. Deze systemen worden gebruikt om verschillende soorten grondstoffen van de ene locatie naar de andere te transporteren binnen een faciliteit en uiteindelijk de grondstoffen in goede staat en in voldoende hoeveelheden bij de spuitgietmachines af te leveren voor volledige productie.

Lees verder »
Reject Chutes

De Onopvallende Helden: Reject Chutes

Bij het bekijken van de spuitgiet productielijn van een fabriek, worden vaak de indrukwekkende machines bewonderd die met precisie en snelheid onderdelen produceren. Maar wat gebeurt er met de onderdelen die niet voldoen aan de strenge kwaliteitsnormen? Daar komen de “reject chutes” om de hoek kijken – een cruciaal en vaak over het hoofd gezien onderdeel van het productieproces.

Met dit artikel nemen we een kijkje naar deze ogenschijnlijk eenvoudige maar toch belangrijke elementen van industriële automatisering.

Lees verder »

Optimalisatie van grondstofverwerkingsapparatuur: Voordelen van Upgraden naar Moderne Technologieën

Het hanteren van grondstof speelt een cruciale rol in elk spuitgietbedrijf. Zelfs de beste spuitgietmachine zal inferieure onderdelen produceren als deze wordt gevoed met slecht behandelde grondstof. Toch vertrouwen veel spuitgieters nog steeds op verouderde apparatuur die kan leiden tot afgekeurde onderdelen, systeemstilstand en een hoog energieverbruik. Verouderde apparatuur is ook moeilijker te onderhouden vanwege het lage beschikbaarheidspercentage van reserveonderdelen.

Lees verder »
Hallo, kan ik je helpen?