Decentrale (stand alone) vs Centrale Drogers: Het Ontrafelen van de Beste Keuze voor Jouw Bedrijfsvoering

Het drogen van granulaat is een cruciaal proces in de kunststofindustrie om optimale materiaaleigenschappen en productie-efficiëntie te behouden. Deze drogers kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën - Decentrale (stand alone) drogers, vaak geplaatst naast de machine, en centrale droogsystemen - die geschikt zijn voor verschillende soorten spuitgietoperaties. Deze blog heeft als doel een diepgaande vergelijking te bieden tussen deze twee systemen, waarbij hun voordelen, beperkingen en geschiktheid voor verschillende industriële toepassingen worden belicht.

Decentrale (stand alone) granulaat drogers

c1e64644 4c7f 4d22 bf33 4633d7074fe8 - Ora Machines

Decentrale (stand alone) granulaat drogers zijn compacte eenheden die in de buurt van de verwerkingsmachines zijn geïnstalleerd. Deze drogers bieden verschillende voordelen:

 • Nabijheid en Mobiliteit: Ze bevinden zich dicht bij de verwerkingsmachines, wat zorgt voor snellere materiaalwisselingen en verminderde materiaalhantering. De nabijheid stelt de operator ook in staat visueel te verifiëren dat het juiste granulaat bij de machine wordt gebruikt.
 • Kostenbesparend: Ze zijn relatief minder duur dan centrale droogsystemen, waardoor ze toegankelijker zijn voor kleine tot middelgrote bedrijfsvoeringen. De energievereisten (per droger) kunnen ook lager zijn dan die van centrale systemen, waardoor de impact op de elektrische infrastructuur van het gebouw wordt verminderd.
 • Flexibiliteit: Deze drogers kunnen verschillende soorten granulaat en kleine batchgroottes aan, waardoor flexibiliteit in productieprocessen ontstaat. De drogers kunnen ook door de faciliteit worden verplaatst naarmate de eisen voor spuitgieten veranderen.
DEcentraal 1 - Ora Machines

Echter hebben Decentrale (stand alone) perszijde granulaatdrogers beperkingen:

 • Beperkte Capaciteit: Ze zijn mogelijk niet geschikt voor grootschalige productie omdat ze lagere droogcapaciteiten hebben in vergelijking met centrale systemen. Voorbij een bepaalde grootte (250L is mijn mening de max), zijn mobiele drogers te groot om routinematig te worden verplaatst.
 • Ruimtevereisten: De locatie nabij de spuitgietmachines neemt vloerruimte in beslag in het spuitgietgebied. Extra drogers zijn mogelijk nodig om variabele doorvoer of granulaatvereisten aan te kunnen, wat elders extra opslagruimte vereist.
 • Energie-efficiëntie: Mobiele drogers hebben vaak niet dezelfde geavanceerde energiebesparende functies die op centrale drogers te vinden zijn.
 • Veiligheid in de fabriek: Het plaatsen van granulaatdrogers naast spuitgietmachines betekent dat kunststoffen ook in de buurt moeten worden geplaatst. Het verplaatsen van octabins met granulaat via een vorkheftruck op de spuitgietvloer verhoogt het risico op ongelukken. In toepassingen met een grote doorvoer kan de hoeveelheid vorkheftruckverkeer overweldigend worden door frequente aanvullingen.

Centrale Droogsystemen

Centraal - Ora Machines

Centrale droogsystemen zijn ontworpen voor grotere productiefaciliteiten en bieden verschillende voordelen:

 • Hoge Capaciteit: Deze systemen kunnen grotere hoeveelheden granulaat verwerken, wat efficiënt is voor productie met hoge eisen. Zeer grote drogers met drooglucht kunnen voldoende zijn voor 7.000+ liter droogtrechter volume. De hoge capaciteit biedt ook de mogelijkheid om materialen vooraf te drogen vóór een materiaalwissel bij machines, wat de machinestilstand aanzienlijk vermindert omdat er niet gewacht hoeft te worden op nieuw gedroogd materiaal in een decentrale droger.
 • Energie-efficiëntie: Centrale systemen bevatten vaak geavanceerde technologieën voor energiezuinig drogen, wat de algehele operationele kosten verlaagt. Dit omvat temperatuurverlagingen, luchtstroomregeling en warmtewisselaars. De afvalwarmte van de centrale droger kan ook worden afgevoerd uit de faciliteit om de impact op het HVAC-systeem te verminderen.
 • Automatisering en Controle: Ze bieden centrale controle, waardoor consistente droogparameters mogelijk zijn voor meerdere verwerkingsmachines. De centrale controle kan worden gekoppeld aan andere gerelateerde transport- of mengapparatuur. In sommige gevallen kan het ook worden gekoppeld aan de spuitgietmachines of het voorraadbeheersysteem van de faciliteit.

Echter komen centrale droogsystemen met bepaalde beperkingen:

 • Hogere Initiële Investering: Hoewel de totale eigendomskosten mogelijk lager zijn over meerdere jaren, vereisen ze aanzienlijke initiële investeringen, waardoor ze minder haalbaar zijn voor kleinere bedrijfsvoeringen.
 • Complexiteit van Installatie en Onderhoud: Deze systemen zijn ingewikkelder om te installeren en te onderhouden, waarvoor vak technici nodig zijn voor het onderhoud.
centraal 2 1 - Ora Machines

Vergelijking en Conclusie

Samenvattend bieden zowel Decentrale (stand alone) granulaatdrogers als centrale droogsystemen specifieke voordelen en beperkingen. De keuze tussen hen hangt af van de specifieke behoeften van de kunststofproductiefaciliteit.

Decentrale (stand alone) granulaatdrogers zijn geschikt voor kleinere operaties, met kosteneffectiviteit, flexibiliteit en gemakkelijke toegankelijkheid. Aan de andere kant zijn centrale droogsystemen ideaal voor grootschalige productie, met hoge capaciteit, energie-efficiëntie en gecentraliseerde controle.

Uiteindelijk zou de beslissing gebaseerd moeten zijn op factoren zoals productievolume, beschikbare ruimte, kwaliteitseisen, budget en het gewenste automatiseringsniveau. Een grondige beoordeling van deze factoren zal fabrikanten helpen bij het kiezen van de meest geschikte granulaatdroger voor hun specifieke eisen. ORA Machines is hierin gespecialiseerd en kan u hierin ondersteunen!

fe13969f bef3 4b3a a40b 4d1a136d2849 3 - Ora Machines
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
oramachines
oramachines
ORA Machines onderscheidt zich door samen te werken met toonaangevende merken in de kunststofverwerkingsindustrie. Deze partnerschappen stellen ons in staat hoogwaardige machines en apparatuur te leveren die bekend staan om hun innovatieve technologieën en betrouwbaarheid.
0 0 stemmen
Waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Grijperoplossingen van AGS Automation Greifsysteme Schwope GmbH: Het AGS PreciGrip-systeem en EOAT

De grijperoplossingen van AGS Automation Greifsysteme Schwope GmbH, zoals het AGS Precigrip-systeem en de End-of-Arm Tooling (EOAT), bieden geavanceerde technologieën voor nauwkeurige manipulatie van objecten in industriële automatiseringstoepassingen. Met hun nadruk op nauwkeurigheid, flexibiliteit en betrouwbaarheid hebben deze systemen bewezen waardevolle hulpmiddelen te zijn in verschillende industrieën.

Lees verder »
Plan een vrijblijvend gesprek in met onze experts
Hallo, kan ik je helpen?