Engelenhaar

Voorkom engelenhaar bij kunststof granulaat transport: oplossingen en tips.
plaatje 2 - Ora Machines

Het probleem van engelenhaar bij kunststof granulaat transport verwijst naar het verschijnsel waarbij de kunststofdeeltjes, tijdens het transport, zich wrijven tegen de wanden en tegen elkaar botsen, waardoor er fijne vezels of draadjes (ook wel “engelenhaar” genoemd) ontstaan.

plaatje 3 - Ora Machines

Dit kan leiden tot verstoppingen in de transportleidingen, aanzuighoppers of doseerunits. Daarnaast kan het zorgen voor een afwijking in het productie proces en in extreme gevallen kan het schade veroorzaken aan de verwerkingsapparatuur, zoals de spuitgietmachines.

Er zijn verschillende oplossingen voor dit probleem, waaronder:

  • Gebruik van geschikte apparatuur: Het gebruik van transportapparatuur met gladde oppervlakken, zoals leidingen met lage wrijvingscoëfficiënten, kan helpen om de wrijving tussen de (hardere) granulaten te verminderen en zo de vorming van engelenhaar te voorkomen.
  • Luchtreinigingssysteem: Het gebruik van een luchtreinigingssysteem kan ook helpen om engelenhaar te voorkomen. Deze systemen creëren een luchtstroom die de losse vezels uit de transportleidingen afzuigt voordat ze problemen kunnen veroorzaken.
  • Materiaalselectie: De keuze van het materiaal van de granulaten kan ook van invloed zijn op de vorming van engelenhaar. Materialen met een hoge dichtheid, zoals nylon of polycarbonaat, hebben bijvoorbeeld minder de neiging om engelenhaar te vormen dan materialen met een lage dichtheid, zoals polyethyleen.
  • Verandering van transportparameters: Het aanpassen van transportparameters, zoals de transportsnelheid of de diameter, hoek of verkorten van de weg van de transportleiding, kan ook helpen om de vorming van engelenhaar te verminderen.
  • Regulier onderhoud: Regulier onderhoud van de transportapparatuur, zoals het reinigen van de transportleidingen en het vervangen van versleten onderdelen, kan ook helpen om de vorming van engelenhaar te voorkomen.

ORA Machines heeft al ruim 70 jaar expertise in de kunststofverwerkende industrie. ORA Machines is de specialist als het gaat om materiaal transport en handling. Wij kunnen u helpen met uw problemen rond engelen haar. Contact ons voor gratis en vrijblijvend advies!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
oramachines
oramachines
ORA Machines onderscheidt zich door samen te werken met toonaangevende merken in de kunststofverwerkingsindustrie. Deze partnerschappen stellen ons in staat hoogwaardige machines en apparatuur te leveren die bekend staan om hun innovatieve technologieën en betrouwbaarheid.
0 0 stemmen
Waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Plan een vrijblijvend gesprek in met onze experts
Hallo, kan ik je helpen?