Wat is kunststof?

Een wereld zonder kunststof of plastic bestaat niet.  Kunststof is overal. In dit artikel komt u meer te weten over kunststof.
Toepassing kunststof in het dagelijkse leven

Een wereld zonder kunststof of plastic bestaat niet.  Kunststof is overal: medisch materiaal, brooddozen, bankkaarten, auto’s, computers, drankflessen, …

In de praktijk worden plastic en kunststof door elkaar gebruikt.  De “kunst” in kunststof komt van kunstmatig.  Plastic komt van het Oude Griekse “plassein” en betekent vormbaar of moduleerbaar.  Kunststof is dus een synthetische stof die door onder invloed van druk en warmte een bepaalde vorm aanneemt.  Tijdens de verwerking is kunststof vloeibaar maar na afkoeling neemt ze een vaste vorm aan.  Het basismateriaal voor kunststof komt uit de natuur, nl. aardolie of aardgas.

Kunststof is recyclebaar: oude producten kunnen verwerkt worden tot grondstof voor nieuwe producten.

Tijdens de productie worden kunststofkorrels verhit en samen met een kleurstof in een matrijs gebracht.  Een matrijs is een metalen vorm van het te produceren voorwerp en kan bestaan uit één of twee delen.  Afhankelijk van het te bekomen product, kiest een producent voor spuitgieten, thermovormen, vormblazen of extruderen.

Binnen de kunststoffen kennen we twee hoofdgroepen:

Grondstof kunststof - Ora Machines
  • Thermoplasten: Dit zijn plastische kunststoffen, die (onder de invloed van druk en warmte) zacht worden en in een bepaalde vorm gebracht worden.  Na afkoeling wordt deze vorm behouden.  Bij verhitting worden thermoplasten terug zacht en kunnen ze opnieuw in een andere vorm gebracht worden.  Zij zijn dus zeer geschikt voor recycling. Thermoplasten bieden talrijke voordelen: geschikt voor bijna elk ontwerp, geschikt voor massafabricage en goedkoop.  Thermoplasten worden vooral gebruikt bij spuitgieten.
  • Thermoharders: Dit zijn harde plastics waarbij de vormbaarheid éénmalig is.  Eens ze een bepaalde vorm hebben, kan deze niet meer gewijzigd worden ook niet door ze opnieuw te verwarmen.

Kunststoffen ontwikkelen zich continu. Tegenwoordig zijn duurzame productie en circulaire economie heel actueel. Er wordt gezocht naar hernieuwbare grondstoffen voor kunststof, zoals rijstvlies, koffie of melkzuur.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
oramachines
oramachines
ORA Machines onderscheidt zich door samen te werken met toonaangevende merken in de kunststofverwerkingsindustrie. Deze partnerschappen stellen ons in staat hoogwaardige machines en apparatuur te leveren die bekend staan om hun innovatieve technologieën en betrouwbaarheid.
0 0 stemmen
Waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Plan een vrijblijvend gesprek in met onze experts
Hallo, kan ik je helpen?