Stof tot nadenken: Hoe kunststof verwerking stof kan doen opwaaien (en wat je eraan kunt doen).

Bij het transporteren van kunststof granulaat kan stof een probleem vormen dat negatieve gevolgen heeft voor de werkomgeving en de productkwaliteit. Het ontstaan van stof bij kunststof granulaat transport kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals de transportapparatuur, de eigenschappen van het granulaat en de omgevingsomstandigheden.

Het inademen van stof kan leiden tot ademhalingsproblemen, irritatie aan de ogen en huid, en allergische reacties. Bovendien kan stof zich ophopen in de machines en transportleidingen, waardoor verstoppingen en slijtage kunnen ontstaan. Dit kan leiden tot vertragingen in de productie, hogere onderhoudskosten en verminderde productkwaliteit.

plaatje 2 min optimized 768x512 1 - Ora Machines

Er zijn verschillende oplossingen om de problemen van stof bij kunststof granulaat transport te verminderen:

  • Afzuigingssystemen: Het installeren van afzuigingssystemen, zoals stofafscheiders, kan helpen om het stofniveau in de werkomgeving te verminderen. Deze systemen zuigen stof en vezels af die worden gegenereerd tijdens het transporteren en verwerken van het granulaat.
  • Gebruik van geschikte apparatuur: Het gebruik van transportapparatuur met gladde oppervlakken en leidingen met lage wrijvingscoëfficiënten, kan helpen om de wrijving tussen de granulaten te verminderen en zo de stofvorming te verminderen.
  • Materiaalselectie: Het selecteren van granulaat met een lage stofvorming kan ook bijdragen aan het verminderen van het stofniveau. Sommige soorten granulaat produceren van nature minder stof dan andere. Maar dit is niet altijd mogelijk.
  • Goede ventilatie: Zorg voor een goede ventilatie in de werkomgeving om de verspreiding van stof te voorkomen. Dit kan worden bereikt door het plaatsen van ventilatoren en luchtbehandelingssystemen.
  • Regulier onderhoud: Regelmatig onderhoud van de transportapparatuur, zoals het reinigen van de transportleidingen en het vervangen van versleten onderdelen, kan helpen om stofvorming te voorkomen. Vaak wordt stof niet alleen veroorzaakt door het transport maar ook door bijvoorbeeld het gebruik van maalgoed (regrind). De maalmolen is hierin vaak de boosdoener voor het creëren van stof. De stand, instelling en kwaliteit van de messen is hierin zeer belangrijk.
  • Ontstoffing: In veel gevallen is het maken van stof niet te voorkomen. In zulke gevallen is er de mogelijk tot ontstoffing. Bijvoorbeeld na je maalmolen of net voor de productie machine.

Kortom, stofvorming bij kunststof granulaat transport kan worden verminderd door het gebruik van geschikte apparatuur, afzuigingssystemen, materiaalselectie, goede ventilatie, regulier onderhoud en ontstoffing.

ORA Machines kan u in al deze oplossingen ondersteunen. Van ontstoffing tot ventilatie van onderhoud tot aanzuigsystemen. ORA Machines is uw partner voor advies!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
oramachines
oramachines
ORA Machines onderscheidt zich door samen te werken met toonaangevende merken in de kunststofverwerkingsindustrie. Deze partnerschappen stellen ons in staat hoogwaardige machines en apparatuur te leveren die bekend staan om hun innovatieve technologieën en betrouwbaarheid.
0 0 stemmen
Waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Plan een vrijblijvend gesprek in met onze experts
Hallo, kan ik je helpen?